Polo Tv Newsy Kuchnia polowa - przepis na polędwiczki przy kopytkowych plackach od Power Play

Kuchnia polowa - przepis na polędwiczki przy kopytkowych plackach od Power Play

dodano: wczoraj

W ostatnim programie Kuchnia Polowa w kuchni ster przejęli przystojniacy z zespołu Power Play. Okazało się, że discopolowi bożyszcze kobiet potrafią nie tylko śpiewać i grać, ale również wspaniale gotować.




Powerowe polędwiczki, przy kopytkowych plackach


Składniki:

1. polędwiczki wieprzowe 1 kg.
2. papryka czerwona 3 szt.
3. kalarepa 3 szt.
4. cebula 3 szt.
5. czosnek 3 ząbki
6. olej – ¼ szklanki
7. pomidorki w zalewie 1 puszka
8. natka pietruszki 1 witka
9. sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

na placki:

1. ziemniaki 1 kg.
2. mąka 2 szklanki
3. jajko 1 szt.
4. natka pietruszki 1 witka
5. olej ¼ szklanki
6. sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Umyte i osuszone polędwiczki kroimy w plastry. Przyprawiamy je z obu stron – solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem. Kroimy w słupki paprykę i kalarepę. Rozdrabniamy obraną cebulę. Na rozgrzanym oleju, smażymy polędwiczki. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, odstawiamy do ostygnięcia. Po usmażeniu polędwiczek na ten sam tłuszcz na patelnię wrzucamy paprykę, cebulę, kalarepę i przeciśnięty czosnek. Dusimy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy pomidorki z puszki i posiekaną pietruszkę.

Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i natkę pietruszki. Ciasto zagniatamy na kształt batona. Kroimy na placki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Na talerzu układamy placki, polędwiczki i warzywa. Dekorujemy natką pietruszki.

Koszt potrawy – 52 zł. do podania na 8 porcji

Zobacz, jak gotują chłopaki z Power Play w Kuchni Polowej.